joi, 8 noiembrie 2012

Thomas Hardy (1840-1928)


       Thomas Hardy s-a nascut la data de 2 iunie 1840, in comitatul Dorset. Tatal sau a fost zidar iar mama sa, o femeie educata, a contribuit la educatia fiului pana la varsta de 16 ani. Scriitorul a urmat cursurile scolii din Dorchester, apoi si-a continuat studiile la Londra si a devenit arhitect. In acesta perioada a inceput sa-si dezvolte si pasiunea pentru scris.
       In anul 1865 a aparut primul sau articol "How I Built Myself a Housse"(Cum mi-am construit o casa). In anul 1870 a cunoscut-o pe Emma Lavinia Gifford cu care s-a casatorit in 1874 si, desi s-au despartit dupa o vreme, la moartea acesteia in 1912, scriitorul a suferit o adevarata trauma si si-a exprimat durerea printr-o serie de poezii.
       In 1871 a publicat primul sau roman, "Desperate remedies"(Remedii disperate). Doi ani mai tarziu a aparut "A Payr of Blue Eyes"(Doi ochi albastrii) iar dupa inca un an "Far from the Madding Crowd"(Departe de lumea dezlantuita).
       Alte romane scrise de Thomas Hardy: "The Hand of Ethelberta"(Mana Elhelbertei, 1876), "The Return of the Native"(Intoarcerea bastinasului, 1878), "The Trumpet Major"(Gornistul regimentului, 1880), "A Laodicean"(Indiferenta, 1881), "Two on a Tower"(Doi pe un turn, 1882), "The Mayor of Casterbridge"(Primarul din Casterbridge, 1886), "Tess of the d'Urbervilles"(Tess d'Urberville, 1891), "Jude the Obscure"(Jude nestiutul, 1894).
       In anul 1897 a publicat romanul "The Well-Beloved"(Cel prea iubit) care nu a fost primit bine de critica si acest lucru l-a determinat pe Hardy sa renunte sa scrie romane. In urmatorii ani a publicat mai multe volume de versuri: "Wessex Poems and Other Verses"(Poezii din Wessex si alte versuri), "Poems of the Past and the Present"(Poezii despre trecut si prezent), "Time's Laughingstocks"(Jucariile timpului). In anul 1913 a aparut culegerea de nuvele si povestiri "A Changed Man,The Waiting Supper and Other Tales"(Un om schimbat, Cina pregatita si alte povestiri).
       In 1914 Thomas Hardy s-a casatorit cu Florence Dugdale, secretara sa, care era cu 40 de ani mai tanara.
       La data de 11 ianuarie 1928 scriitorul a murit, in urma unei infectii la plamani, si a fost ingropat la Westminster Abbbey in "coltul poetilor". S-a realizat un compromis, inima sa fiind ingropata in cimitirul bisericii Stinsford deoarece prietenii si familia si-au dorit ca el sa fie inmormantat acolo.
       Intreaga opera a lui Hardy a primit "Ordinul Britanic de Merit".


        Tess d'Urberville (1891)

       Romanul "Tess d'Urberville" a fost publicat in anul 1891.
       Personajul principal al romanului este Tess Durbeyfield, o fata ce provine dintr-o familie saraca. Tatal sau a aflat ca familia ar fi descendenta a familiei aristrocrate D'Urberville si din dorinta de a dobandi un nume si avere a trimis-o pe Tess, o fata de 16 ani, sa lucreze la acea familie. Desi fata nu a fost de acord a indeplinit dorinta familiei si a plecat la familia D'Urberville. Aici a fost sedusa de Alec D'Urberville. Rusinata si umilita Tess a parasit aceasta familie si s-a angajat la o ferma . Aici l-a cunoscut pe Angel Claire de care s-a indragostit. Tess si Angel s-au casatorit dar trecutul fetei a dus la o noua serie de necazuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu