vineri, 16 noiembrie 2012

Hortensia Papadat-Bengescu (1876-1955)

       Hortensia Bengescu s-a nascut la data de 8 decembrie 1876 in comuna Ivesti, judetul Galati. A fost fiica ofiterului avansat pana la gradul de general Dimitrie Bengescu si a profesoarei Zoe Stefanescu. Unchiul sau din partea tatalui a fost dramaturgul si generalul G. Bengescu-Dabija. A fost unicul copil al unei familii instarite.
       A primit in familie educatie muzicala si literara si a studiat la pensionul de domnisoare "Bolintineanu" din Bucuresti.  
       Si-a dorit continuarea studiilor superioare la Paris dar a renuntat la acest lucru din cauza prejudecatilor vremii. 
       La varsta de 20 de ani s-a casatorit cu Nicolae Papadat cu care a avut cinci copii.  
       In anul 1912, Hortensia Papadat-Bengescu a debutat in presa culturala cu articole in limba franceza, cu un necrolog la moartea actorului Petre Liciu, in ziarul monden "La Politique" (semnand Loys). Un an mai tarziu a inceput colaborarea cu "Viata Romaneasca"  unde a avut loc adevaratul debut cu poemul in proza "Viziune", care a fost urmat de suita prozelor lirice. Mentorul sau critic a fost G. Ibraileanu.
       In timpul Primului Razboi Mondial a lucrat ca infirmiera voluntara la Crucea Rosie, experienta fiind apoi relatata in romanul "Balaurul".  Scriitoarea a devenit apoi membra a Societatii Autorilor Dramatici Romani. Dupa razboi a facut parte din gruparea "Sburatorul" al lui Lovinescu.
       In  anul 1925 a  aparut volumul "Romanta provinciala" iar un an mai tarziu primul roman din "Ciclul Hallipa": "Fecioare despletite". Au urmat "Concert de muzica de Bach" (1927), si "Drum ascuns"(1932), "Radacini" (1938), in 2 volume, si volumul "Desenuri tragice". In anul 1935 publica romanul "Logodnicul".
        Dintre piesele sale ar mai fi de amintit: "Povirnisul" si "Sora mea, Ana". Dupa anul 1947 si-a revazut "Jurnalul" si a scris poezii ("Creatia", "Matinata", "Sismica", "Praznic" s.a.).
        In anul 1933 s-a stabilit in capitala iar in anul 1936 a fost premiata de catre Societatea Scriitorilor Romani.
       Doar cateva interventii publicistice postbelice mai amintesc existenta scriitoarei, atinsa de o boala indelungata. 
       Hortensia Papadat-Bengescu a decedat la data de 5 martie 1955 la Bucuresti. A fost supranumita "Marea Europeana", o recunoastere a meritelor ei evidente in modernizarea romanului romanesc si sincronizarea lui cu cel european.


       Concert din muzica de Bach (1927)

       Romanul "Concert din muzica de Bach" a fost publicat de catre Hortensia Papadat-Bengescu in anul 1927. Apartine seriei de romane tip cronica de familie, in acest caz este vorba de cronica familiei Hallipa. Este al doilea din ciclul Hallipilor si este una dintre cele mai bine realizate creatii din intreaga proza a scriitoarei.
       Romanul se concentreaza asupra formarii mai multor cupluri Elena-Draganescu, Lina-Rim, Ada Razu-Maxentiu. Nici unul din acestea nu se bazeaza pe iubire, ci exclusiv pe interes. Astfel Elena s-a casatorit cu Draganescu, pentru a ascunde o dezamagire sentimentala si pentru a face o partida buna, Lina se casatoreste cu dr. Rim pentru a ascunde existenta unui copil nelegitim, Sia, fiica sa cu Lica Trubadurul. Ada Razu se casatoreste cu printul Maxentiu pentru a dobandi un titlu nobilar.
      Tema de baza in jurul careia graviteaza existenta personajelor este pregatirea unui concert de muzica, concertul oferit de doamna Elena Draganescu familiei, rudelor si prietenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu