joi, 8 noiembrie 2012

Rudyard Kipling (1865-1936)


       Rudyard Kipling s-a nascut la data de 30 decembrie 1865 in Bombay, India. Tatal sau a fost John Lockwood Kipling, profesor la Scoala de arta Jeejeebhoy, iar mama sa a fost Alice Macdonald. La varsta de sase ani a fost dus de catre parintii sai in Anglia unde a fost crescut de o guvernanta severa. Impreuna cu sora sa a stat pana la varsta de 12 ani la o sora a mamei casatorita cu pictorul Edward Burne-Jones.
       A urmat cursurile scolii din Devon "United Services College" pregatindu-se sa intre in armata. Insa in 1881 Kipling s-a intors in India unde a inceput sa lucreze ca gazetar. A inceput sa scrie povestiri, debutul sau ca scriitor profesionist s-a petrecut in 1883. Primul volum de proza a aparut in Calcutta la varsta de 22 de ani si s-a intitulat "Plain Tales from the Hills". Lucrarile lui au inceput sa se vanda si a publicat chiar cate sapte volume pe an, povestiri, poeme sau romane. I s-a oferit titlul de Poet Laureat, pe care l-a refuzat, la fel cum a refuzat de trei ori si Ordinul de Merit, ca insemne mult prea oficiale.
       In 1892 s-a casatorit cu Caroline Balestier cu care a locuit timp de patru ani in Statele Unite. In aceasta perioada a scris operele pentru copii care l-au facut celebru "Cartea junglei" (1894) si "A doua carte a junglei" (1895).
       In 1897 a publicat "Captains Courageous" si "Kim". In anul urmator a inceput sa faca calatorii in sudul Africii unde s-a imprietenit cu Cecil Rhodes si a inceput sa stranga material pentru o alta opera importanta "Povestiri pentru copiii mici".
       Alte opere ale scriitorului sunt: "Plain Tales from the Hills" (Povestiri simple din tinutul deluros, 1883), "The Light that Failed" (Lumina care s-a stins, 1890), "Many Inventions" (Multe nascociri, 1893), "Recessional and Other Poemes" (Cantarea de pe urma si alte poezii, 1899), "Puck of Pook's Hill" (Puck de pe dealul lui Pook, 1906), "Songs for Youth" (Cantece pentru tineret, 1924), "Something of Myself" (Cate ceva despre mine insumi, 1937), "Thy Servant a Dog and Other Stories" (Slujitorul tau cainele si alte povestiri, 1938), etc.
       In anul 1907 a primit Premiul Nobel pentru literatura. A fost primul scriitor englez care a primit acest premiu. A continuat sa scrie insa cu mai putin succes.
       La data de 18 ianuarie 1936 Rudyard Kipling a decedat din cauza unei hemoragii cerebrale. Dupa moartea sotiei lui Kipling in 1939, casa sa, a fost incredintata Fundatiei Nationale a locurilor de interes istoric sau frumuseti naturale si este astazi muzeu public inchinat scriitorului. In Marea Britanie exista o Societate Kipling dezvoltata si un internat ii poartă numele la Haileybury.


        Cartea junglei (1894)

       "Cartea junglei" este o culegere de povestiri scrise de catre Rudyard Kipling in perioada in care a locuit in Statele Unite. Povestirile mai fusesera publicate intre anii 1893-1894 in diferite reviste. Cele mai cunoscute sunt povestirile unui "pui de om" numit Mowgli care a fost crescut de catre o familie de lupi in jungla indiana. Baiatul este nevoit sa se lupte cu tigrul Shere Khan care vrea sa-l ucida. Intotdeauna este ajutat de catre ursul Baloo si de pantera Bagheera. Revenind in sat este adoptat de o familie care crede ca este fiul lor disparut cu ani in urma insa nu reuseste sa se adapteze vietii oamenilor.
       Alte povestiri mai cunoscute sunt "Rikki-Tikki-Tavi", cu o mangustă ce apara o familie din India impotriva unei perechi de cobre, "Povestea unei viteze manguste", si "Toomai al elefantilor", povestea unui tanar imblanzitor de elefanti.
       Dupa "Cartile junglei" s-au facut mai multe ecranizari de catre Compania Walt Disney.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu