joi, 8 noiembrie 2012

Virginia Wolf (1882-1941)


Image and video hosting by TinyPic     Adeline Virginia Stephen cunoscuta, ca Virginia Wolf, s-a nascut la data de 25 ianuarie 1882, la Londra. Tatal ei, Sir Leslie Stephen, a fost un autor remarcabil, critic si alpinist. Mama ei, o femeie frumoasa si renumita, Julia Prinsep Stephen, s-a nascut in India dar mai tarziu s-a mutat in Anglia cu mama ei, unde a fost model pentru pictorii prerafaeliti, ca de exemplu Edward Burne-Jones. Ambii parinti mai fusesera casatoriti si ramasesera vaduvi (tatal fiind vaduv al fiicei celei mai mici a lui William Thackeray). Tatal a avut o fiica din prima casatorie iar mama doi baieti si o fata. Impreuna au avut-o pe Virginia si inca o fata si doi baieti.
       Tatal sau a detinut o imensa biblioteca din care impreuna cu sora sa Vanessa (spre deosebire de ceilalti frati care au mers la scoala) a invatat despre clasici si literatura engleza.
       Familia isi petrecea vacantele de vara la "Casa de vara" a lui Stephen, Talland House, care se deschidea spre golful din Portminister. Amintirile acestea au influentat scrierile de mai tarziu ale Virginiei.
       Moartea brusca a mamei in 1895 si a uneia dintre surori, doi ani mai tarziu, a dus la aparitia primelor crize nervoase ale Virginiei. La moartea tatalui sau in 1904 aceasta a fost internata. Savantii moderni cred ca crizele nervoase si perioadele depresive repetate au fost de asemenea influentate de abuzurile sexuale pe care Virginia si Vanessa le suferisera din partea fratilor vitregi George si Gerald (de care Virginia isi aminteste in eseurile sale autoboigrafice "O schita a trecutului" si "22 Park Gate").
       Virginia Wolf a studiat la "King's College", "Cambridge", si "King's College Londra", unde i-a cunoscut pe Lytton Strachey, Clive Bell, Rubert Brooke, Saxon Sydney-Turner, Duncan Grant si Leonard Woolf. Impreuna au format nucleul cercului intelectual cunoscut ca „Grupul Bloomsbury”. Unii au dobandit o proasta reputatie in 1910 in inselatoria de la Dreadnought la care Virginia a participat fiind deghizata ca un barbat de la curtea regala din Abisinia.
       In anul 1912 Virginia s-a casatorit cu Leonard Wolf.
       In 1922, Virginia a intalnit-o pe scriitoarea Vita Sackvile-West. Impreuna au avut o relatie sexuala care a durat de-a lungul anilor 1920.
       In anul 1928, Woolf a prezentat-o pe Sackvile-West in "Orlando", o fantastica biografie in care viata eroinei cuprinde trei secole si ambele sexe.
       Dupa ce relatia s-a incheiat cele doua au ramas prietene.
       Dupa terminarea ultimului ei roman (publicat postmortum) "Between the Acts", Woolf a cazut din nou prada depresiei. Inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, distrugerea casei din Londra in timpul atacului prin surprindere si primirea rece a biografiei sale de catre un prieten, Roger Fly, i-au agravat starea si nu a mai putut sa lucreze.
       Printre operele scriitoarei se numara: "Doamna Dalloway" 1925), "Spre Far" (1927), "Orlando" (1928), "Valurile" (1931), etc.
       La data de 28 martie 1941, Virginia Woolf s-a sinucis. Ea si-a imbracat paltonul, i-a umplut buzunarele cu pietre si a intrat in raul Ouse din apropierea casei sale, unde s-a innecat. Scena apare si in romanul "Orele" al lui Michael Cunningham si in filmul realizat dupa carte in regia lui Stephen Daldry cu Nicole Kidman in rolul principal.
       Trupul Virginiei Woolf a fost gasit abia pe 18 aprilie. Sotul ei a inmormantat-o sub un copac in gradina din Monk's House, casa lor din Rodmell, Sussex.



        Orlando (1928)

       Romanul "Orlando" a fost publicat de catre Virginia Wolf in anul 1928.
       Este un roman biografic care incearca sa zugravească caracterul unei persoane reale, si este dedicat Vitei Sackville-West. El are menirea sa o consoleze pe Vita, pentru faptul ca s-a nascut fata.
       Orlando este adolescent in epoca elizabetana, iubeste in epoca stuartilor, devine din barbat femeie in timpul unei ambuscade la Constantinopol si se casatoreste in era victoriana. Epocile strabatute reprezinta disponibilitatea constiintei sale flexibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu