sâmbătă, 19 septembrie 2015

Raymond Chandler (1888-1959)

        Raymond Thornton Chandler s-a nascut la data de 23 iulie 1888 in Chicago, Ilinois. 
        In anul 1900,  tatal a parasit-o pe mama sa irlandeza si Raymond s-a mutat impreuna cu aceasta in Marea Britanie.
        A studiat la Dulwich College in Londra, apoi a urmat cursuri la universitate.
        In anul 1907 a intrat in Serviciul Maiestatii Sale insa dupa un an a demisionat si s-a angajat ca reporter la Daily Express si Bristol Western Gazette. A publicat 27 de poeme si prima sa povestire.
        In anul 1912 Raymond Chandler s-a intors in Statele Unite si s-a stabilit la Los Angeles.
        In anul 1917, anul in care Statele Unite intra in Primul Razboi Mondial,  s-a inrolat in armata si a luptat in Franta. Sfarsitul razboiului l-a gasit in Marea Britanie luand cursuri de pilotaj in Royal Air Force. 
        Raymond Chandler s-a  intors in Los Angeles. In anul 1924 s-a casatorit cu Cissy Pascal, o femeie cu 18 ani mai in varsta decat el, dupa moartea mamei sale care nu a fost de acord cu relatia celor doi.
       In 1932 a devenit vicepresedinte al sindicatului Dabney Oil. Un an mai tarziu insa a fost concediat din cauza consumului de alcool, a lipsei repetate de la serviciu si a Marii Depresiuni.
        Chandler s-a apucat de scris la indemnul sotiei si in anul 1933 a publicat prima sa povestire "Santajistii nu trag", in revista "Black Mask".
        In anul 1939 a publicat primul sau roman "Somnul de veci". Acesta a fost ecranizat in anul 1946, in regia lui  Howard Hawks, avandu-i in rolurile principale pe Humphrey Bogart si Lauren Bacall. Bucurandu-se de succes, Raymond Chandler a colaborat cu Billy Wilder la scenariul filmului "Double Indemnity" (1944) si la "Strangers on a Train" (1951), regizat de Alfred Hitchcock.
        In anul 1946 a primit Premiul Edgar pentru scenariu iar in 1954 acelasi premiu decernat de Mystery Writers of America pentru roman. 
        In anul 1954, sotia sa a murit, dupa o lunga suferinta, iar in acest timp Chandler a scris "Nu-i usor sa spui adio". 
        Printre scrierile sale se mai numara: "Adio iubito, Adio frumoasa mea" (1940), " Fereastra de sus" (1942), "Doamna din lac" (1943), "Sora cea mica" (1949), etc.
        Suferind de depresie si singuratate, in anul 1955, scriitorul a incercat sa se sinucida. 
        Raymond Chandler s-a stins din viata la data de 26 martie 1959, la Los Angeles.
        Este considerat intemeietorul romanului politist modern american fiind creatorul celebrului detectiv particular Philip Marlowe. 



          Somnul de veci (1939)


        Romanul "Somnul de veci" a fost publicat de catre Raymond Chandler in anul 1939.
        "Somnul de veci" este o poveste cu sex, droguri si santaj in inalta societate. Protagonistul  romanului este un detective privat, Philip Marlowe. Acest  detectiv este angajat de catre un colonel batran, domnul Sternwood, pentru a rezolva o istorie de santaj, ce le privea pe cele două fiice ale sale: Vivian si Carmen.  Carmen ducea o viata foarte agitata (crime, fotografii  in care apare nuda, etc.) iar Vivian este o alcoolica care practica jocurile de azart si al carei sot disparuse in mod misterios de ceva timp. Cel care il santaja pe colonel, este proprietarul unei librarii, domnul Geiger. Pentru a afla ceva despre acest domn Geiger,  Marlowe face mai intai o vizita librariei, iar apoi casei lui. In casa acestuia o  gaseste pe Carmen goala, adormita din cauza unor droguri, iar alaturi de ea, alungit pe jos, pe domnul Geiger, mort. Dupa aceasta crima ciudata, mai apar si altele pe care detectivul vrea cu tot dinadinsul sa le rezolve chiar cu riscul vietii sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu