joi, 31 ianuarie 2013

Arthur Conan Doyle (1859-1930)

       Arthur Conan Doyle s-a nascut la data de 22 mai 1859, in Edinburgh, din parinti irlandezi care emigrasera in Scotia. 
       La varsta de noua ani a mers la Stonyhurst, la o scoala a iezuitilor. In anul 1875 cand a absolvit-o parasise deja  crestinismul devenind agnostic. 
       Intre anii 1876-1881 a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh, incluzand o perioada de practica petrecuta la Aston. Prima povestire a publicat-o in "Chambers's Edinburgh Journal" inainte sa implineasca 20 de ani.
       Dupa absolvire, s-a angajat ca doctor pe un vapor care pleca spre coasta Africii. In anul 1882 Arthur Conan Doyle a infiintat impreuna cu un fost coleg de clasa, George Budd, un cabinet particular la Plymouth, in sud-vestul Angliei. Colaborarea a intampinat curand dificultati si Conan Doyle a plecat in iuie 1882 la Portsmouth. Aici si-a cumparat cu 10 lire dreptul de a-si deschide un cabinet propriu, in Southsea. Deoarece ducea lipsa de apcienti isi umplea timpul scriind povestiri.  
       In anul 1885 si-a luat doctoratul cu o teza despre „Tabes dorsalis”, degenerescenta maduvei spinarii care apare in neurosifilis. 
       In acelasi an s-a casatorit cu Louise Hawkin cu care a avut doi copii. Insa aceasta era bolnava de tuberculoza si in anul 1906 a decedat.
       In 1887 a publicat prima opera semnificativa "Un studiu in rosu" (A Study in Scarlet) in „Beeton’s Christmas Annual”. Este momentul in care s-a nascut personajul Sherlock Holmes. Acesta fusese inspirat de un profesor de chirurgie din facultate, Joseph Bell, care il impresionase pe autor prin deductiile uimitoare referitoare la bolile pacientilor. Dar insusi scriitorul i-a imprumutat din trasaturile sale: cunostinte din mai multe domenii, spirit de observatie patrunzator, logica infailibila, pasiunea pentru sport si muzica, etc.
       Patru romane si 56 de povestiri si nuvele il au ca personaj pe Sherlock Holmes. Printre ele se numara: "Semnul celor patru" (1890), culegerile "Aventurile lui Sherlock Holmes" (1892) si "Memoriile lui Sherlock Holmes" (1894), "Cainele din Baskerville" (1902), "Intoarcerea lui Sherlock Holmes" (1904), "Valea fricii" (1917), "Ultima reverenta" (1917), "Arhiva lui Sherlock Holmes" (1927). 
       In 1890, Conan Doyle, a devenit specialist in oftalmologie la Viena, si s-a mutat in anul urmator la Londra, unde si-a deschis un cabinet de oftalmologie.
       In anul 1907 s-a recasatorit cu Miss Jean Leckiecu care a avut trei copii.
       Arthur Conan Doyle a scris si romane istorice si povestiri diverse. In ultima parte a vietii sale s-a dedicat spiritismului (romanul "Tara cetii", 1926, din seria care il are ca personaj principal pe profesorul Challenger). Si mai ciudata este "Sosirea zanelor" (1921), in care autorul s-a aratat convins de veridicitatea fotografiilor cu zane din basmele Cottlingey. Teoriile despre natura si existenta zanelor si spiridusilor i-au adus acuza de ocultism. In aceasta perioada s-a imprietenit cu magicianul american Harry Houdini si a fost convins ca acesta poseda puteri supranaturale, cum se poate observa in "Graniţa necunoscutului" (1930). In 1923 a publicat "Poveşti ale terorii si misterului", in 1926, "Istoria spiritismului", in 1929, un ultim roman, "Abisul Maracot".
       Arthur Conan Doyle a murit la data de 7 iulie 1930 ca urmare a unui atac de cord si a fost inmormantat in cimitirul bisericii din Minstead, in New Forest, Hampshire, Anglia. O statuie a fost ridicata in onoarea sa la Crowborough Cross in Crowborough, East Sussex, unde Sir Arthur a trait timp de 23 de ani. O alta statuie, a lui Sherlock Holmes, poate fi vazuta in Picardy Place, Edinburgh, Scotia, aproape de casa unde s-a nascut Conan Doyle.


        Aventurile lui Sherlock Holmes (1892) si Memoriile lui Sherlock Holmes (1894)

        "Aventurile lui Sherlock Holmes" au fost publicate de catre Sir Arthur Conan Doyle in anul 1892 iar "Memoriile lui Sherlock Holmes" in 1894.
       Cele mai multe aventuri sunt povestite de doctorul John H. Watson, prietenul si biograful lui Holmes, cu exceptia a doua dintre ele, narate de insusi Sherlock Holmes si a altor doua, scrise la persoana a III-a. Folosind relatarea indirecta a presupusului biograf, Conan Doyle sugereaza de fapt, un plus de obiectivare, contribuind astfel la lansarea mitului lui Sherlock Holmes. O intreaga „literatura” derivata s-a nascut astfel facandu-se presupuneri de tot felul, de la data exacta a nasterii personajului fictiv, 1854, ca si cum aceasta ar avea mare relevanta, la diverse detalii asupra vietii sale. Evident, este o forma de a confunda, fara voie sau dimpotriva, dintr-un senzationalism care adesea inconjoara faptul artistic, fictiunea cu realitatea. Cert este ca, dincolo de popularitatea sa cinematografica, dupa 1964 vanzarile in intreaga lume a povestirilor cu Sherlock Holmes ocupau un onorant loc doi, după "Biblie", cea mai vanduta carte a tuturor timpurilor, conform unei estimari facute de ziarul „Times”.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu