luni, 25 februarie 2013

Nikos Kazantzakis (1883-1957)

      Nikos Kazantzakis s-a nascut la data de 18 februarie 1883, la Irkalion, in Insula Creta. A fost primul dintre cei patru copii ai familiei. Tatal sau, Mihalis Kazantzakis, se ocupa cu negotul de produse agricole.
      Intre anii 1897-1899 familia Kazantzakis a fost nevoita sa se refugieze in insula Naxos din Marea Egee din cauza rascoalei cretane impotriva stapanirii turcesti .
      Nikos Kazantzakis a urmat, timp de doi ani, cursurile colegiului francez din insula, condus de calugari franciscani. Aici a invatat franceza si italiana. Revenind in insula natala si-a continuat studiile la gimnaziul din Iraklion. In anul 1902 a inceput sa studieze Dreptul la Universitatea din Atena.
        In anul 1906 are loc debutul sau literar in revista "Pinakothiki", cu eseul "Boala veacului", publicat sub pseudonimul Karma Nirvami. A urmat apoi nuvela Sarpe si crin. Pe parcursul anului 1907, a semnat, sub pseudonimul Akritas, cronici in cotidianul atenian "Akropolis".
       La 1 octombrie 1907 a mers la Paris, unde s-a dedicat, pana in 1909, studiilor de specializare in Drept.
      In perioada martie - aprilie a anului 1909 a facut prima calatorie in Italia unde a revenit in numeroase randuri. In 1910 s-a stabilit la Atena, unde a publicat tragedia "Mesterul", prelucrare a unei legende populare in care influente din Nietzsche se impletesc cu trairi personale.  
       In anul 1911, Nikos Kazantzakis s-a casatorit, la Iraklion, cu Galatia Alexiou, poeta, prozatoare, dramaturg. Fiind firi total opuse casnicia celor doi s-a terminat printr-un divort  in anul 1926. In romanul Oameni si supraoameni (1957), capodopera sa, Galatia Alexiou a zugravit calvarul convietuirii cu Nikos.
       In timpul Razboaielor Balcanice, s-a inscris ca voluntar in armata si a servit la biroul special al primului-ministru, Eleftherios Venizalos. 
      A urmat apoi intalnirea cu Gheorghios Zorbas. In decursul unui an, Nikos a incercat impreuna cu acesta sa puna pe roate exploatarea unei mine de lignit la Prastova, in sudul Peloponesului. Kazantzakis l-a intalnit pe  Zorbas, originar din Halkidiki, pe Muntele Athos. Aventura la care au luat parte cei doi a devenit inspiratia pentru romanul "Viata si peripetiile lui Alexis Zorbas".
      La data de 11 noiembrie 1954 Nikos Kazantzakis si-a gasit fericirea alaturi de a doua sa sotie, Eleni Samiou, femeia care i-a oferit linistea si sustinerea de care el avea nevoie pentru a scrie.
      Zazantzakis a scris poezii, romane, piese de teatru, tragedii si lucrari filozofice. Talentul sau deosebit pentru limbile straine i-a permis sa aiba acces la opere scrise in greaca veche, latina, italiana, franceza, germana, engleza, rusa si spaniola, si astfel si-a brodat propria viziune despre literatura. 
      Nikos Kazantzakis a murit la data de 26 octombrie 1957, in drum spre Grecia, reintorcandu-se din calatoria sa in China si Japonia. Si-a dat ultima suflare in bratele sotiei sale. Pe mormantul sau au fost scrise urmatoarele cuvinte: "Nu ma tem de nimic/Nu sper la nimic/Sunt liber".



Zorba Grecul (1946)

      Romanul "Zorba Grecul" a fost publicat de catre Nikos Kazantzakis in anul 1946.  

      Cartea porneste de la o intamplare reala din viata autorului. Acesta, in tinerete a deschis o mina de lignit cu ajutorul lui Gheorghis Zorbas, cel care va deveni unul dintre cele mai pline de vitalitate personaje ale literaturii, simbolul omului simplu, vesnic indragostit de viata.
      Actiunea incepe intr-o cafenea din Pireu, unde naratorul, un tanar intelectual englez, se indreapta spre Creta pentru a redeschide o mina de lignit. Un batran se apropie de el si se prezinta, Alexis Zorba, si ii spune sa il ia cu el in calatoria sa. Tanarul accepta si astfel, pentru amandoi incepe o prietenie dincolo de spatiu si timp.  
       Dupa cartea lui Nikos Kazantzakis a fost realizat, in anul 1964, filmul "Zorba Grecul" regizat de catre Michael Cacoyannis iar personajul principal a fost jucat de Anthony Quinn.  
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu