joi, 27 iunie 2013

Marcel Proust (1871-1922)

      Marcel Valentin Louis Eugene Georges Proust s-a nascut la data de 10 iulie 1871, in Auteuil, in partea sudica a Parisului. Tatal sau a fost Achille Adrien Proust, un faimos doctor si epidemiolog, profesor la Facultatea de Medicina. El s-a ocupat si de studiul holerei, o boala ce facea ravagii in Europa si Asia. Fiind autorul a 20 de tratate de medicina, epidemiologie si igiena, precum si a unui numar foarte mare de articole medicale, a fost unul dintre modelele lui Proust. Mama autorului a fost Jeanne Clemence Weil, fiica unui evreu foarte bogat.
      La varsta de 9 ani a suferit primul atac de astm ceea cea facut sa fie considerat un copil bolnavicios. Si-a petrecut vacantele in satul Illiers care a devenit model pentru romanele sale de mai tarziu.
      Pe langa revistele literare in care a publicat inca din perioada in care era elev de liceu, "La revue vert" si "La Revue lilas", din 1890-1891, Proust a publicat un articol periodic in ziarul "Le Mensuel". 
      In perioada 1889-1890 a servit drept soldat in armata franceza, si a stationat la cazarma Coligny din Orleans, care i-a oferit o alta locatie pentru romanele sale.
      In anul 1892 a fondat o revista literara care se numea "Le Banquet". In anii urmatori Proust a publicat povestiri si eseuri in prestigioasa revista literara "La Revue Blanche".
      In 1896 a aparut "Les Plaisirs et les Jours", o antologie in care au fost adunate multe dintre operele sale din tinerete. Cartea era insotita de o prefata a unui autor in voga la acea vreme, si anume Anatole France. In acelasi an, Proust a devenit bibliotecar voluntar la Bibliotheque Mazarine. 
      Incepand din 1895, timp de cativa ani Proust s-a ocupat de citirea unor autori ca Emerson, Carlyle, si John Ruskin.
      Desi engleza sa nu era prea grozava a tradus a tradus in franceza doua opere ale lui Ruskin. In anul 1904 a fost publicata traducerea "Bibliei din Amiens" cu o introducere ampla a lui Proust. In momentul publicarii, Proust lucra la a doua traducere din Ruskin, "Sesame and Lilies" (Susanul si crinii), pe care a finalizat-o in iunie 1905.
      In anul 1909 Marcel Proust a inceput ciclul de romane "A la recherche du temps perdu" (In cautarea timpului pierdut). Acesta a fost terminat doar partial, ultimele trei volume au fost editate postum de catre fratele sau.
      Alte opere ale lui Marcel Proust sunt: "Pastiches et melanges" (Pastise si melanjuri, 1919), "Contre Sainte-Beuve" (Impotriva lui Sainte-Beuve, 1954), etc.
      La data de 18 noiembrie 1922, Marcel Proust a decedat din cauza unei bronsite capatate in timp ce vizita expozitia pictorului sau olandez preferat, Vermeer si a fost inmormantat in cimitirul Pere Lachaise din Paris.




      In cautarea timpului pierdut (1913-1927)

       Ciclul de romane "In cautarea timpului pierdut" cuprinde romanele:  "In partea dinspre Swann" (1913),  "La umbra fetelor in floare" (1918), "Partea dinspre Guermantes (1922), "Sodoma si Gomora" (1922), "Captiva sau Prizoniera" (1923), "Albertine a disparut sau Fugara" (1925),  "Timpul regasit" (1927).
      Roman de profunda analiza psihologica, scris la persoana intai, opera lui Proust are in centrul ei problema timpului, vazut ca durata, si posibilitatea de a face sa retraiasca, prin intermediul memoriei involuntare, un moment trecut in toata bogatia lui de senzatii.
       Acoperind o perioada de circa 50 de ani, romanul urmarește evolutia lui Marcel din copilarie pana la maturitate, inaintarea in cunoasterea de sine, de la primele contacte cu realitatea si pana la descoperirea vocatiei: crearea unei opere prin care sa invinga timpul, care sa-i redea fericirea prin intuirea esentei realitatii, dincolo de aparentele ei fugare si contradictorii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu