luni, 18 august 2014

William Makepeace Thackeray (1811-1863)

    
    William Makepeace Thackeray s-a nascut la data de 18 iulie 1811, in Calcutta, India. A fost fiul lui Richmond Thackeray si a sotiei sale, Anne. Dupa moartea tatalui in 1817, Thackeray a fost trimis sa studieze in Anglia, la o scoala privata de prestigiu, Charterhouse School. 
        Din 1829 a frecventat timp de un an cursurile Colegiului Trinity de la Universitatea din Cambridge, apoi a studiat dreptul la Scoala Middle Temple. Pe Thackeray l-a atras ideea unei cariere artistice astfel, a renuntat la cariera juridica si a plecat la Paris in calitate de pictor. 
        In anul 1836 s-a casatorit cu Isabella Shaw. Pentru a-si intretine familia dupa ce a incercat fara succes sa devina artist plastic (i s-a respins printre altele oferta de a ilustra cartea lui Dickens "Documentele clubului Pickwick"), Thackeray a inceput “sa scrie ca sa traiasca". A semnat articole de ziar, schite, povestiri cu diverse pseudonime ca Michael Angelo Titmarsh, Yellowplush, Ikey Solomon, Fitzboodle si Dl. Snob. Printre lucrarile lui de beletristica din aceasta perioada se numara "The Memoirs of Barry Lyndon" (Norocul lui Barry Lyndon, 1844) si "The Book of snobs" (Snobii din Anglia, 1848), portrete aspre ale slabiciunii umane si ale ambitiei cinice.
         William Thackeray a fost foarte afectat de moartea celei de-a doua fiice cat si de faptul ca sotia sa isi pierduse sanatatea mintala astfel ca din anul 1846 a fost nevoie sa i se angajeze o asistenta permanenta.
        Romanul care l-a facut celebru a fost "Balciul desertaciunilor"(1848). Dupa acesta, Thackeray a mai scris trei romane importante. Primul, "Pendennis", a aparut sub forma de fascicule intre 1848 si 1850 iar "Henry Esmond" (1852), o incercare a lui Thackeray de a demonstra criticilor ca este capabil sa scrie un roman cu intriga si structura elaborate, reprezinta o remarcabila reconstituire a secolului al XVIII-lea. "The Newcomes" (Noii veniti", 1853-l855) este o ambitioasa revenire la Balciul desertaciunilor si prezinta o complexa panorama sociala cu caracterizari elaborate, dar cartea nu are un punct central de interes si este lipsita de dramatism. 
        In ultima perioada  a vietii sale Thackeray a devenit o celebritate literara. In anul 1860 a devenit redactor la revista literara "Cornhill".
        Alte scrieri ale autorului sunt: "The Rose and the Ring" (1855), "The Virginians" (1857–1859), "The Adventures of Philip" (1862), "Denis Duval" (1864), etc.
        La data de 24 decembrie 1863, William Makepeace Thackeray s-a stins din viata si a fost inmormantat la cimitirul Kensal Green din Londra, Anglia.



        Balciul desertaciunilor (1848)


        Romanul  "Balciul desertaciunilor" a fost publicat de catre William Makepeace Thackeray in anul 1848. 
        Povestirea incepe cu cele doua eroine, Amelia Sedley si Becky Sharp, care abandoneaza scoala si intriga urmeaza evolutiile lor divergente pe piata matrimoniala, unde Becky, in semn de protest impotriva conceptului conventional de eroina pasiva si supusa, arunca exemplarul din Dictionarul lui Samuel Johnon pe geamul trasurii si striga cu curaj: “Vive la France! Vive l'Empereur! Vive Bonaparte!". Astfel cititorul urmareste campania lui Becky pentru a-si cuceri oponentii usor de pacalit prin flatare si subterfugii. Povestea Arneliei evolueaza in directie opusa. Urmand tiparul eroinei conventionale, se casatoreste cu George Osborne si se izoleaza intr-o vaduvie lunga dedicata imaginii false a acestuia, ramanand in acelasi timp fidela nobilului Dobbin.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu