vineri, 19 septembrie 2014

Pierre Choderlos de Laclos (1741-1803)

   
         Pierre Choderlos de Laclos s-a nascut la data de 18 octombrie 1741, la Amiens.
        A fost cel de-al doilea fiu al secretarului administrativ din Picardia si Artois, care l-a indemnat spre o cariera militara.
        In anul 1760, Choderlos de Lacros a fost admis la Scoala Regala de artilerie din La Fere, predecesoarea Scolii Politehnice.
        A fost numit sublocotenent in anul 1761 si apoi locotenent in anul urmator. Visand sa fie acoperit de glorie s-a alaturat Brigazii coloniilor in garnizoana de la Rochelle. Insa Tratatul de la Paris din anul 1763 a pus capat Razboiului de sapte ani si tanarul locotenent a fost obligat sa-si inabuse ambitiile intr-o trista viata de garnizoana: in al saptelea regiment de artilerie din Toul in 1763, la Strasbourg din 1765 pana in anul 1769, la Grenoble din 1769 pana in 1775, apoi la Besancon din 1775 pana in 1776.         In anul 1771, Choderlos a fost numit capitan dar plictisindu-se printre soldati a inceput sa scrie pentru a-si ocupa timpul. Primele sale opere, in versuri lejere, au fost publicate in "Almanahul Muzelor". 
        In anul 1777 a primit misiunea de a instala o noua scoala de artilerie in Valencia, scoala care il va recruta si pe tanarul Napoleon Bonaparte. Anul urmator s-a intors la Besancon. Datorita faptului ca petrecea mult timp liber in garnizoane a continuat sa scrie. Aparea ca un fervent admirator al lui Jean-Jacques Rousseau si al romanului sau "Nouvelle Heloise" pe care il considera "cea mai buna dintre operele produse sub titlul de roman".
        In anul 1778 a inceput sa scrie "Minciuni primejdioase".
        La data de 22 septembrie 1792, Choderlos de Laclos a fost numit maresal de camp. I-a fost atribuita punerea la punct a primelor bile explozive.   
        In anul 1781 a fost promovat capitan-comandant de artilerie si primind o noua permisie de sase luni a finalizat cartea "Legaturi primejdioase". Succesul a fost fulgerator, prima editie cuprinzand 2000 de volume s-a vandut intr-o luna. 
        In anul 1783, scriitorul s-a intors la La Rouchelle, pentru a participa la constructia unui nou arsenal. Aici a facut cunostinta cu Marie-Soulange Duperre care l-a sedus si cu care a avut in scurt timp un copil. Aceasta avea sa fie marea sa iubire si i-a mai daruit inca doi fii.
        In aceasta perioada a participat la un concurs universitar la care subiectul a fost: "Care sunt cele mai bune modalitati de a imbunatati educatia femeilor?". Acest lucru i-a permis sa dezvolte opinii, mai degraba feministe privind egalitatea de gen si educatie a fetelor. Aceasta tema a jucat un rol important si in cartea sa "Legaturi primejdioase". 
        In anul 1788 a parasit armata si dupa o perioada de recautare personala a intrat in slujba ducelui d' Orleans. Revolutia care o izbucnit i-a dat ocazia de a trai intens, asa cum isi dorea. A intrat in "Liga aristrocratilor", un mic grup de nobili, interzis de catre Robespierrre. In octombrie 1790 a fondat "Jurnalul societatilor prietenilor constitutiei", emis de catre Clubul Iacobinilor. A primit postul de comisar in cadrul Ministerului de Razboi si a pregatit victoria decisiva de la Valmy.
        Intr-un final a facut cunostinta cu tanarul general Napoleon Bonaparte caruia i-a impartasit ideile.
        La data de 16 ianuarie 1800 a fost reintegrat ca general al brigazii de artilerie si a participat la batalia de la Biberach. Pierre Choderlos de Laclos a murit la data de 5 septembrie 1803 in Taranto, nu intr-un conflict, ci slabit de dizenterie si malarie si a fost ingropat acolo. La revenirea Bourbonilor in anul 1815, mormantul sau a fost distrus. 


        Legaturi primejdioase (1781)



        Romanul "Legaturi primejdioase" a fost publicat de catre Pierre Choderlos de Laclos in anul 1781. Este o scriere franceza ce vorbeste despre Aristocratia franceza in maniera epistolara. 
        Personajele care joacă rolurile de papusari, în mainile carora se afla sforile, Vicontele de Valmont si Marchiza de Merteuil, prieteni, amanţi, cei care hotarasc soarta altor personaje precum doamna De Trouvel, Cecile de Volanges, cavalerul Danceny, au un deznodamant tragic, deoarece acestia devin rivali cand planurile li se schimba, si actioneaza pe cont propriu, din razbunare.              


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu