marți, 18 noiembrie 2014

Dan Brown (1964)

       
         Dan Brown s-a nascut la data de 22 iunie 1964 in Exeter, New Hampshire, S.U.A. A fost cel mai mare dintre cei trei copii ai lui Constance Connie si ai lui Richard G. Brown. Mama sa a cantat la orga bisericii, iar tatal sau a fost profesor de matematica la Academia Phillips Exeter.
        Academia Phillips Exeter avea un pension exclusivist, care avea nevoie de profesori noi care să traiasca in campus pentru mai mulți ani, asa ca Dan impreuna cu fratele si sora sa au fost crescuti in scoala. Mediul social la Exeter era in mare parte episcopal. Brown a cantat in corul bisericii, a participat la Scoala de Duminica si si-a petrecut vacantele in tabara bisericii.
        Din anul 1982 Dan Brown a urmat cursurile Colegiului Amherst, unde a fost membru al fratiei "Psi Upsilon". Acolo a jucat squash si a cantat la Clubul Coral Amherst. L-a avut ca profesor pe scriitorul Alan Lelchuk.
        In 1986 a absolvit cu dubla specializare in spaniola si engleza. A urmat si o cariera muzicala, creand efecte cu un sintetizator. A produs o caseta pentru copii intitulata "SynthAnimals" si a infiintat propria casa de discuri, numita "Dalliance", iar in 1990 a produs un CD intitulat "Perspective".
         In anul 1991 s-a mutat la Hollywood pentru a-si urma cariera de cantaret, compozitor si pianist. Pentru a se intretine a predat cursuri la Beverlz Hills Preparatory School.
        S-a afiliat Academiei Nationale de Compozitori din Los Angeles si a participat la multe dintre evenimentele organizate de aceasta. Acolo a cunoscut-o pe Blythe Newlon, directorul Academiei pentru Dezvoltarea Artistilor. Aceasta l-a ajutat sa-si promoveze proiectele, a scris declaratii pentru presa, a organizat evenimente de promovare si l-a pus in contact cu oameni care ii puteau fi folositori in cariera.
       Cei doi s-au casatorit in anul 1997, la Pea Porridge Pond, o localitate in apropiere de North Conway, New Hampshire.
        Dan Brown a publicat doua carti umoristice sub pseudonime avand-o ca si co-autoare pe sotia sa.
        In anul 1993, Brown a scos pe piata CD-ul auto-intitulat Dan Brown, care includea cantece precum “976-Love” si “If You Believe In Love”.
        In anul 1993 s-a mutat impreuna cu sotia in New Hampshire. Brown a devenit profesor de limba engleza la Phillips Exeter, si a predat cursuri de limba spaniola la Scoala Lincoln Akerman din Hampton Falls.
        Un an mai tarziu, in timp ce se afla in vacanta in Tahiti, a citit cartea „Conspirația” (The Doomsday Conspiracy) a lui Sidney Sheldon, si a decis ca ar putea sa o scrie mai bine. A inceput munca la "Fortareata Digitala".
        In anul 1996 Dan Brown a renuntat la predat pentru a se putea ocupa de scris. Dupa doi ani a publicat "Fortareata digitala", roman ce face referire la un cod NSA, considerat imposibil de spart.  Au urmat apoi: "Ingeri si Demoni" (2000), "Conspiratia" (2001), "Codul lui Da Vinci" (2003), "Simbolul pierdut" (2009), "Infernul" (2013). 
        Cel mai important roman al sau este "Codul lui Da Vinci care a devenit un besteseller rasunator, intrand în topul de la New York "Times Best Seller list" in prima saptamana de la publicare. Succesul acestei carti a ajutat la cresterea vanzarilor celorlalte romane ale lui Brown publicate mai inainte. In 2004, toate cele patru romane erau in "New York Times list" in aceeasi saptamana. In 2005 scriitorul se afla printre cei mai influenti 100 de oameni ai anului, in topul realizat de revista "Times". Revista "Forbes" l-a plasat pe Dan Brown pe locul 12 in lista „Celebrity 100” din 2005. 
        In octombrie 2004, Brown si fratii sai au donat 2,2 milioane $ Academiei Phillips Exeter in memoria tatalui lor, pentru a infiinta „Richard G. Brown Technology Endowment”, pentru a le furniza calculatoare si echipamente de ultima generatie studentilor cu necesitati.
        


            Codul lui Da Vinci (2003) 
        
         Romanul "Codul lui Da Vinci" a fost publicat de catre Dan Brown in anul 2003. Cartea s-a vandut in intreaga lume in mai mult de 40 de milioane de copii pana in martie 2006 si a fost tradusa în 44 de limbi. 
          "Codul lui Da Vinci" imbina stilul politist cu thriller-ul si teoria conspiratiei si este a doua parte dintr-o trilogie ce a inceput cu romanul din 2000 al aceluiasi autor, „Ingeri si demoni”. A urmat partea a treia in 2009, "Simbolul pierdut".
        Cartea incepe cu uciderea, la Luvru, chiar in interiorul muzeului, a lui Jacques Saunieree, ultimul mare maestru al unei confratii secrete "Staretia Sionului" care pastreaza un secret ce ar duce la distrugerea bisericii crestine. Crima ii aduce impreuna pe Robert Langdon, un profesor de simbolistica de la Harvard si pe nepoata victimei, criptografa Sophie Neveu. Ei dezleaga mesajele misterioase si codurile numerice lasate de bunicul lui Sophie si intra in posesia unui criptex ce contine harta care ar duce la Sfantul Graal.
        In octombrie 2006, regizorul Ron Howard a lansat filmul "Codul lui Da Vinci", dupa romanul scris de Dan Brown. Personajele principale au fost interpretate de actori celebrii: Tom Hanks, Audrey Tautou si Sir Ian McKellen. Una din piesele scrise si cantate de catre Dan Brown, "Piano", face parte din coloana sonora a filmului.          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu