duminică, 6 septembrie 2015

Fanus Neagu (1932-2011)

        Stefan Neagu s-a nascut la data de 5 aprilie 1932, in Gradistea de Sus, judetul Braila, intr-o familie de tarani. Aici a urmat primii ani de scoala.
        Intre anii 1944-1948 a urmat cursul secundar la liceele militare din Iasi si Campulung-Muscel.
        Intre 1948-1950, Neagu a frecventat scolile pedagogice din Bucuresti si Galati.
        In anul 1951 a inceput cursurile Scolii de Literatura "Mihai Eminescu" din Bucuresti, dar a fost eliminat , fiind acuzat ca l-a vizitat pe Ionel Teodoreanu, neagreat, la vremea aceea , de regimul comunist.
         Doi ani mai tarziu a devenit profesor suplinitor in Baragan, comuna Largu.
       In anul 1954, Fanus Neagu a inceput studiile la Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti. In acelasi an a debutat in revista "Tanarul Scriitor", cu proza "Dusman cu lumea".
        Intre anii 1954-1956, a fost redactor la "Scanteia tineretului".
        In anul 1959 a debutat editorial cu antologia de proza scurta "Ningea in Baragan".
        Fanus Neagu a continuat sa scrie, iar in anul 1964 a publicat antologia de povestiri "Cantonul parasit", volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor.
        Din anul 1965 a indeplinit functia de redactor-sef adjunct la revistele "Amfiteatru" si "Luceafarul". A fost secretar adjunct al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.
       In anul 1968, Fanus Neagu a publicat romanul "Ingerul a strigat", pentru care a primit pentru a doua oara Premiul Uniunii Scriitorilor.
        In anul 1991, romanele "Ingerul a strigat", "Frumosii nebuni ai marilor orase" si "Scaunul singuratatii" au fost publicate sub forma trilogiei "Tara hotilor de cai".
        In anul 1993 scriitorul a devenit directorul Teatrului National "I. L. Caragiale" din Bucuresti.
        In anul 2000, Fanus Neagu a fost ales membru al Academiei Romane.
        Alte romane ale scriitorului sunt: "Amantul Marii Doamne Dracula" (2001), "Asfintit de Europa, rasarit de Asia" (2004). a scris si piese de teatru: "Echipa de zgomote", "Scoica de lemn", literatura pentru copii: "Caii albi din orasul Bucuresti", "Casa care se leagana", etc.
        Fanus Neagu a decedat la data de 24 mai 2011, in urma unor problem de sanatate, la Bucuresti.


          Ingerul a strigat (1968)

        Romanul "Ingerul a strigat" a fost publicat de catre Fanus Neagu in anul 1968.
        Este vorba despre un roman partial autobiografic, in care Fanus Neagu descrie simplu si magic viata de la tara de dinainte si dupa cel de al doilea razboi mondial. Cu greutatile, dramele, bucuriile si iubirile oamenilor de atunci. Actiunea incepe in zona Brailei, dar se extinde spre Dobrogea si chiar spre Ramnicul Sarat si Focsani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu